Vyvěšuji tu články, odkazy, zajímavosti, jež jsou z mého hlediska podstatné. Ale nejen to, trochu humoru taky :)

Zázrak, který přivedl Obi-Wan Kenobiho ke konverzi na katolickou víru

Zdroj: http://www.cestaplus.sk/cestaplus/clanok/zazrak-ktory-priviedol-obi-wan-kenobiho-ku-viere
© Copyright www.cestaplus.sk

Sir Alec Guinness je jedným z najvýraznejších hercov dvadsiateho storočia. Objavil sa v mnohých filmoch a je držiteľom viacerých ocenení, ale najviac ho preslávila úloha Obi-Wan Kenobiho v Hviezdnych vojnách. Čo však o ňom veľa ľudí nevie, je to, že vo veku štyridsaťdva rokov konvertoval na katolicizmus – vďaka zázraku.

Guinness sa narodil v roku 1914 v Londýne v neúplnej rodine. Nikdy nepoznal svojho otca a vyrastal v chudobe. Hoci bol v šestnástich pobirmovaný v anglikánskom kostole, nebol si istý tým, čo si vlastne myslí o náboženstve. Počas niekoľko nasledujúcich rokov experimentoval s presbytariánstvom, ateizmom, marxizmom, budhizmom, a dokonca sa zúčastnil pár stretnutí Kvakerov. Ako dobrý Angličan raného dvadsiateho storočia však nemal záujem o katolicizmus.

Raz počas nácviku divadelnej hry Hamlet k nemu pristúpil anglikánsky kňaz a vysvetlil mu, že sa prežehnáva nesprávne. Zároveň mu ukázal správny spôsob. Niečo z toho stretnutia zanechalo v ňom duchovný dojem a opäť získal aký-taký záujem o anglikanizmus.

Do anglikánskej viery bol vtiahnutý ešte viac počas hurhaja Druhej svetovej vojny, ale až v roku 1954 ako štyridsaťročný mal skúsenosť, ktorá v ňom podnietila záujem o katolícku vieru.

Bol vo Francúzsku a pracoval na filme „Otec Brown“ na motívy G. K Chestertonovho príbehu o známom fiktívnom riešiteľovi kriminálnych prípadov – kňazovi. Hral hlavnú úlohu, a tak bol preoblečený za katolíckeho kňaza. Keď raz kráčal ulicou v kňazskom rúchu, zazrelo ho miestne dieťa a zmýlilo si ho s pravým katolíckym kňazom. Pribehlo, vzalo ho s dôverou za ruku a šlo s ním ďalej.

Tá dôvera a náklonnosť, ktorú toto dieťa cítilo voči katolíckym kňazom, na Guinnessa urobili veľký dojem a boli podnetom na jeho uvažovanie nad katolicizmom. Neskôr vysvetľoval:

„Pokračujúc vo vychádzke, uvedomil som si, že Cirkev, ktorá dokáže v dieťati vyvolať takú dôveru a svätiť takých kňazov, ktorí – dokonca i keď neznámi – sú tak ľahko prístupni, nemôžu byť takí intrigáni a takí hrôzostrašní, ako sa o nich hovorí. Začali sa vo mne lámať moje dlho meditované a dlho prijímané predsudky.“

Čoskoro po tejto príhode si hercov syn Matthew ochorel na obrnu a zdalo sa, že čoskoro zomrie. Zúfalý Guiness, hľadajúc pomoc od Boha, začal chodievať do miestneho katolíckeho kostola, kde sa modlil.

Uzavrel s Bohom dohodu: ak uzdraví Matthewa, dovolí svojmu synovi stať sa katolíkom, ak o to prejaví záujem.

Napriek všetkým očakávaniam sa jeho syn uzdravil. Guinness s manželkou ho zapísali do jezuitskej školy. O niekoľko rokov neskôr všetci traja prestúpili na katolícku vieru.

Guinness ostal verným katolíkom po zvyšok života. Zomrel v roku 2000.

Zdroj: https://churchpop.com/2015/11/24/how-a-child-led-obi-wan-kenobi-to-convert-to-catolicism/ 

Zobrazeno 3363×

Komentáře

vobis

Co kdyby se pan Guniness dozvěděl, že ta holčička byla ve skutečnosti dětskou milenkou zvrhlého kněze a očekávala od něj něžnosti? To by se pak katolíkem nestal?
Vzal pan Guiness v úvahu, že mohl jeho syna nejprve ochromit a pak "uzdravit" satan, aby ho i s rodinou svedl z pravé anglikánské víry?
A štěstí, že mu pak jako katolíkovi neonemocnělo další dítě a že se nešel modlit třeba k muslimům. Kdyby se uzdravilo, bylo by o další muslimskou rodinu víc.
Já tedy nevím, ale měnit svoji víru na základě takto povrchních impulsů mi připadá povrchní a impulsivní.

Vojta Krejzar


Jan 4,46-53:
V Kafarnaum byl jeden královský služebník, jehož syn byl nemocen.
Když uslyšel, že Ježíš přišel z Judska do Galileje, vydal se k němu a PROSIL HO, aby přišel a uzdravil jeho syna, který byl už blízek smrti.
Ježíš mu odpověděl: „Neuvidíte-li znamení a zázraky, neuvěříte.“
Královský služebník mu řekl: „Pane, pojď, než mé dítě umře!“
Ježíš mu odpověděl: „Vrať se domů, tvůj syn je živ!“ Ten člověk UVĚŘIL slovu, které mu Ježíš řekl, a šel.
Ještě když byl na cestě, šli mu naproti jeho sluhové a oznámili mu: „Tvůj syn žije.“
Zeptal se jich, v kterou hodinu se mu začalo dařit lépe. Odpověděli mu: „Včera hodinu po poledni mu přestala horečka.“
Tu otec poznal, že to bylo právě v tu chvíli, kdy mu Ježíš řekl: „Tvůj syn je živ.“ A UVĚŘIL ON I VŠICHNI V JEHO DOMĚ.

Vojta Krejzar

Myslíte si, že ten královský služebník byl "povrchní" a "impulsivní"?

vobis

Ano, v podstatě byl, jak také plyne z výtky, kterou mu Kristus Pán udělil.

Vojta Krejzar

Aha, taky se tak na to dá pohlížet... To asi budete mít pravdu. Ale tato povrchnost a impulsivnost měla za následek, že služebník uvěřil. A stejně i Guiness. A to je hlavní poselství.

vobis

Myslím, že z podobného důvodu říká Kristus Pán Tomášovi: Protože jsi Mě viděl, uvěřil jsi. Blahoslaveni, kteři neviděli a přece uvěřili.
Řekl bych, že víra, která pramení z nazírání a rozvažovaní je stálejší a přesnější než víra ze zážitku.

Fifi

@Vorbis:
No jo, ale nikdo z nás nežije izolovaný život, kde by veškeré naše smýšlení ovlivňovaly toliko filosofické úvahy. Žijeme normální životy a to, co prožíváme (tedy zážitek) nás nutně formuje. Na počátku téměř každé velmi dobře promyšlené cesty je nějaký impuls zvnějšku (vzpomeňme Newtona a jeho jablko). Nevidím na tom nic špatného. Když někdo popisuje, jak poznal svou ženu, taky neřeknete: "To je ale povrchní blb. Vzal si ji, protože do sebe náhodou vrazili v metru." Ale všichni pochopíme, že tímto náhodným zážitkem začala dlouhá cesta ke vztahu těch dvou. Totéž jsem pochopila z článku.
PS: Je Váš nick odkazem na exkvizitora Vorbise z díla T. Prachetta? (nesouvisí to, jen mě to zajímá)

vobis

Fifi: Jistě, to nepopírám. Lidé se nechávají ovlivňovat zážitky, pocity, city, intuicí a vůbec jevy na první signální. A často se na jejich základě rozhodnou správně. Já jenom tvrdím, že je dobré mít pro své rozhodování ještě další mechanismy, které naše rozhodnutí zpřesní a upevní.
P.S.: Trefa, jsem Vorbis podle toho sympatického exkvizitora z Malých bohů.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio